Uncategorized
De som kjemper mot voldtekt og seksualisert vold, kjemper for fred og utvikling

De som kjemper mot voldtekt og seksualisert vold, kjemper for fred og utvikling

Nobelkomiteen tildelt en utrolig viktig pris til Dr. Denis Mukwege og irakiske Nadia Murad. Voldtekt som krigshandling er et brutalt våpen.

Det er en utrolig viktig frihetskamp som min onkel Mukwege står for. Han er mitt forbilde fordi han skaper håp for mennesker som lever i en vanskelig situasjon med krig og fattigdom.

Fredsprisvinneren hjelper overlevende etter seksuell vold
Dr. Denis Mukwege er gynekolog, kirurg, grunnlegger og leder av et sykehus i Kongo som har spesialisert seg på å ta imot kvinner som er utsatt for seksualisert vold. Panzi Foundation er en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon som arbeider for å bekjempe seksuell vold i kriger.

Han grunnla sykehuset Panzi i 1999, i 19 år har Mukwege og hans ansatte hjulpet over 50 000 overlevende etter seksuell vold. Sykehuset opererer overlevende for fysiske sår, men gir også juridiske og psykososiale tjenester til kvinner som er utsatt for seksualisert vold.

I Kongo har han skapt et moderne og velutstyrt sykehus midt i fattigdom og en væpnet konflikt som har preget regionen i over 20 år. Hvert år utfører sykehuset operasjoner og gir fødselshjelp og psykisk støtte til over 20 000 mennesker som opplever krig og fattigdom.

Jeg er veldig glad og takknemlig for at Nobelkomiteen setter fokus på kvinners rettigheter i krisesituasjoner. Jeg er utrolig takknemlig for at det er min onkel Denis Mukwege som har fått den, men det viktigste er fokuset som nå er satt med denne prisen.

Voldtekt er et krigsvåpen
Voldtekt i krig er en forbrytelse som er vanskelig å straffeforfølge, derfor har Mukwege jobbet i flere år målrettet politisk i FN.

Det kommer aldri til å bli fred og utvikling hvis ikke kvinner får fred.
Internasjonal støtte og oppmerksomhet er viktig for at Mukwege skal kunne fortsette å lykkes med sitt arbeid for kvinners rettigheter.

De som kjemper mot voldtekt og seksualisert vold, kjemper for fred og utvikling.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: